Petek, 2. september 2016

Celjski nepremičninski trg je ponovno zaživel!

Ko se je po letu 2010 trgovanje z nepremičninami skoraj ustavilo in so cene padle za 15-25%, in ko so prodajalci na eni strani čakali in vztrajali pri cenah izpred nekaj let, med tem pa so se na drugi strani kupci "bali" kupovati nepremičnine (k čemur je pripomogla tudi zelo konzervativna in ostra politika bank, ki so zaradi lastnih primanjkljajev in slabih posojil iz preteklosti postale neizprosne in nefleksibilne pri kreditiranju prebivalstva), se je stanje v letu 2015 in v prvih mesecih letošnjega leta močno izboljšalo.

V letu 2010 se je slovensko gospodarstvo in posledično tudi gospodarstvo celjske regije precej "zamajalo". Postalo je jasno, da bo v bližnji prihodnosti naprodaj večje število nepremičnin iz stečajnih mas in dražb in posledično so bili kupci pripravljeni odšteti za novo nepremičnino bistveno manj kot pred tem časom.

Ponudba je presegala povpraševanje. Dokaz da je v Sloveniji trend lastniških in ne najemniških nepremičnin je ta, da so transakcije prodaja/nakup kljub vsemu še potekale, toda v zelo zmanjšanem obsegu (menjava hiše za stanovanje, večje stanovanje za manjše itd.)

Po letih "krize" je nepremičninski trg v lanskem letu spet zaživel. V nepremičninskih agencijah beležimo višje, če že ne visoko povpraševanje po vseh vrstah nepremičnin, predvsem po hišah in stanovanjih pa tudi po zazidljivih parcelah in poslovnih nepremičninah. Cene nepremičnin so se v zadnjih dveh letih stabilizirale in trenutno ne padajo več. Čeprav se zdi, da je ponudba velika, pa iskalci/kupci dostikrat ne najdejo tistega kar si želijo.

V Celju je opaziti veliko povpraševanje po novejših oz. novih nepremičninah, ki pa jih žal ni več veliko (oz. jih ni), saj se na Celjskem v zadnjih nekaj letih praktično ni gradilo novih nepremičnin. Tako bodo prvi investitorji morali upoštevati želje in potrebe kupcev predvsem pa tudi splošno gospodarsko klimo regije, ki neposredno vpliva na finančno stanje lokalnega prebivalstva in tem parametrom prilagoditi cene novogradenj. Tako bodo investitorji s "pravimi cenami" dosegli zelo velik krog kupcev.

Agencija KAPITOL NEPREMIČNINE®, ki je prepoznavna blagovna znamka in specializirana za Celjski trg že skoraj dve desetletji, je v letošnjem letu v rekordnem času prodala 9 novih (oz. še nikoli vseljenih) stanovanj, ki bi jih morebiti lahko uvrstili tudi med novogradnje (čeprav je bil objekt prvič na trgu že pred leti in kasneje prodan na dražbi). Novi investitor je stanovanja osvežil in s pomočjo dobro izbrane nepremičninske agencije zadovoljil potrebe kupcev, ki prisegajo na estetsko zasnovane in odprte bivalne enote, s funkcionalno odmerjenimi servisnimi prostori kopalnic in kuhinj po meri sodobnega človeka.